Chi Nei Tsang

Bij Chi Nei Tsang bestaat de behandeling uit een massage van het navelgebied, organen in en nabij de buik (de viscera) en de meridianen. Zowel fysieke als emotionele spanning kan zich gemerkt of ongemerkt in het lichaam opbouwen. Chi Nei Tsang is erop gericht blokkades op te heffen waar in veel gevallen psychische klachten aan ten grondslag liggen. Omgekeerd is het zo dat wanneer er bijvoorbeeld door verkeerde voeding blokkades in de buik ontstaan dit effect heeft op hoe we ons voelen. Neurowetenschapper Michael Gershon beschrijft in zijn boek ‘het tweede brein’  dat het spijsverteringsstelsel een eigen zenuwstelsel heeft (enterisch zenuwstelsel) dat voor een groot deel zelfstandig functioneert, onafhankelijk van het centraal zenuwstelsel. Hormonen die ons gevoel en stemming beïnvloeden staan ermee in verbinding en via de grote concentratie zenuwcellen worden er ervaringen geregistreerd, impulsen ontvangen en op emoties gereageerd. Psychische processen en wat er zich in de buik afspeelt zijn dus nauw met elkaar verbonden.

De buik is daarnaast ook een belangrijk gebied waar verbindingen liggen met andere delen van het lichaam en van daaruit te behandelen zijn. Veel rugklachten ontstaan in de buik. De oorzaak kan liggen in opeengehoopte druk vanuit de buik op de zenuwen van de ruggengraat. Er kan sprake zijn van disbalans in de darmen en/of in andere organen. Hetzelfde principe geldt bij klachten in het bekkengebied en de stand van benen en voeten. Chi Nei Tsang heeft effect op het immuunsysteem, de bloedsomloop en lymfevloeistof. Op basis hiervan kan het ingezet worden om het lichaam als geheel te ontgiften.

Over de achtergrond en betekenis van Chi Nei Tsang

Chi Nei Tsang, oorspronkelijk ontstaan in het oude Taoïstische China, streeft ernaar het lichaam te ontgiften en de qi van de organen te verfijnen en te versterken. De vertaling van Chi Nei Tsang (CNT) is 'het reguleren van de energie van de interne organen'.

Voorbeelden van de effecten van Chi Nei Tsang:

 psychische "vertering" van nare ervaringen en/of belemmerende emoties
verhelpt darmblokkades, krampen, knopen, knobbels, menstruatiekrampen en rugpijn
brengt het spijsverteringsstelsel in evenwicht
ontgift de interne organen
verhoogt de energie en vitaliteit