Kinesiotape
Kinesiotape is ontwikkeld in de jaren 70 door Kenzo Kase, een Japans-Amerikaanse acupuncturist en chiropractor. In 1995 werd het geïntroduceerd in de Verenigde Staten en vervolgens in 1996 in Europa. Sinds de Olympische Spelen van 2008 is het gebruik ervan enorm in populariteit toegenomen. De tape kan tot 140% van de eigen lengte stretchen; eerst wordt de tape opgerekt en vervolgens op de huid aangebracht. Doordat het met deze manier van aanbrengen de huid optilt wordt zowel de bloeddoorstroming als de doorstroom van lymfevloeistoffen verhoogd. Het stabiliseert het geblesseerde gebied door licht aan de huid te hechten en druk uit te oefenen op de weefsels waar de tape omheen is gewikkeld. Deze tape zorgt ervoor dat het aangedane gebied meebeweegt met het lichaam. Kinesiotape richt zich op de behandeling van bindweefsel, gewrichten, spieren en pezen. Kinesiotape is gemaakt van ademend, rekbaar materiaal van katoen en elastische vezels. De tape hecht zich op de huid met een medisch goedgekeurde water- en zweetbestendige lijm. Het wordt geleverd in latexvrije en hypoallergene varianten voor mensen die mogelijk allergisch zijn voor latex. De tape kan meestal vier of vijf dagen blijven zitten, ook tijdens het douchen of sporten. Positieve resultaten zijn binnen 24 uur voelbaar voor het overgrote deel van de mensen die de tape gebruiken.

De belangrijkste voordelen van een behandeling met kinesiotape
Verminderde pijn
Door decompressie helpt kinesiotape pijn te verminderen.
Verhoogde circulatie
De tape kan helpen om congestie weg te halen en tegelijkertijd de circulatie van zuurstofrijk bloed en lymfevocht mogelijk te maken.
Verbeterde houding en spierondersteuning
Het plakken van tape op gebieden die het aannemen van een juiste houding belemmeren, kan helpen om de juiste houding geleidelijk te bevorderen. Kinesiotape zorgt ervoor dat zwakke spieren efficiënter kunnen functioneren waardoor het lichaam beter beschermt is tegen krampen en overstrekking.
Verbeterde sportprestaties
Door onstabiele gewrichten te ondersteunen en lichte druk uit te oefenen op 'slapende' spieren, kan tapen leiden tot betere prestaties.
Ondersteund het endogene en analgetische systeem van het lichaam
De tape zorgt ervoor dat de lichaamseigen genezingsmechanismen meewerken in het herstelproces. ("Endogeen" betekent "inwendig" en "analgetisch" betekent "pijnverlichtend.")

Voorbeelden van doelgroepen die baat hebben bij kinesiotape
Beroepen die zware fysieke arbeid en/of repetitieve bewegingen met zich meebrengen (bouwvakkers, fabrieksarbeiders, hoveniers, monteurs, mijnwerkers, secretaresses, enz.)
Mensen die dagelijks lange tijd achter een bureau zitten en werken, of een zittend leven leiden.
Sporters (wielrenners, voetballers, hardlopers, zwemmers, vechtsporters, etc etc).
Mensen die last hebben van de gevolgen van een verkeerde houding, verkeerde slaapgewoonten, enz.
Mensen die last hebben van gewrichtspijn.
Mensen die lijden aan gewrichts-, spier- of peesblessures van welke aard dan ook.