Shiatsu

Bij Shiatsu wordt er gewerkt met drukpunten die liggen op de meridianen van het lichaam. Wanneer de energie in een meridiaan stagneert, kan dit uiteindelijk resulteren in een disbalans binnen de organen. Een Shiatsu-behandeling bestaat er in dat geval uit om de organen weer te harmoniseren. Er zijn twaalf hoofdmeridianen gekoppeld aan in totaal twaalf organen in het lichaam.

Shiatsu werkt uitermate gunstig op het autonome zenuwstelsel en meer specifiek op het parasympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt voor actie, verhoogt de hartslag, versnelt de ademhaling en zorgt voor stijging van de bloeddruk. Vanuit de Oosterse optiek kan deze gekarakteriseerd worden als ‘Yang’ van aard. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichaam tot rust komt, verlaagt de hartslag en bloeddruk en zorgt voor een relatief rustige ademhaling. Vanuit de Oosterse optiek kan deze gekarakteriseerd worden als ‘Yin’ van aard. Shiatsu werkt dus onder meer gunstig op ons Yin en biedt daarmee de mogelijkheid om het eigen lichaam beter te ervaren, eigen blokkades te voelen en meer te ontspannen.

Over de achtergrond en betekenis van Shiatsu

Shiatsu is een massagevorm waarbij o.a. gewerkt wordt met vingerdruk. Dit is vanuit het Japans ook de letterlijke vertaling van de naam 'Shiatsu'. In Japan stond traditionele Japanse massage bekend onder de naam Anma. Hierbij werden verschillende massagetechnieken ingezet waaronder Ampuku (buikmassage). Shiatsu kwam grotendeels voort uit Anma maar de achterliggende theoretische uitgangspunten zijn gebaseerd op dezelfde principes als acupunctuur. Hierbij gaat het om principes uit de Chinese Geneeskunde. De bekende methoden uit de Chinese geneeskunde ‘acupunctuur’ en ‘acupressuur’ behandelen specifieke punten (in het Japans: Tsubo's). Het verschil bij Shiatsu zit erin dat er niet met naalden wordt gewerkt en een behandeling gecombineerd wordt met massage en/of strekkingen van het lichaam.

Voorbeelden van klachten die met Shiatsu goed zijn te behandelen:

Hoest, verkoudheid en andere problemen met de sinussen en luchtwegen
Hoofdpijn
Menstruatieproblemen
RSI (klachten door repeterende bewegingen)
Slapeloosheid
Spijsverteringsstoornissen
Stijve nek en schouders en rugpijn
Stress en spanning evenals angst en depressie
Vermoeidheid en algemene zwakte