Shiatsu

Shiatsu werkt met drukpunten op de meridianen van het lichaam. Wanneer de energie in een meridiaan stagneert, kan dit uiteindelijk resulteren in een disbalans binnen de organen. Een Shiatsubehandeling bestaat dan uit het harmoniseren van de organen. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die verbonden zijn met in totaal twaalf organen in het lichaam.

Shiatsu heeft een uiterst gunstige werking op het autonome zenuwstelsel en meer specifiek op het parasympathische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel verhoogt de hartslag, versnelt de ademhaling en verhoogt de bloeddruk. Vanuit oosters perspectief kan dit worden gekarakteriseerd als 'Yang' van aard. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichaam ontspant, de hartslag en bloeddruk verlaagt en zorgt voor een relatief rustige ademhaling. Vanuit oosters perspectief kan dit worden gekarakteriseerd als 'Yin' van aard. Shiatsu heeft dus een gunstige werking op onze Yin en biedt daarmee de mogelijkheid om het eigen lichaam beter te ervaren, de eigen blokkades te voelen en meer te ontspannen.

Over de achtergrond en betekenis van Shiatsu

Shiatsu is een vorm van massage waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van vingerdruk. Dit is tevens de letterlijke vertaling van de naam ‘Shiatsu’ uit het Japans. In Japan stond de traditionele Japanse massage bekend als Anma. Er werd gebruik gemaakt van diverse massagetechnieken, waaronder Ampuku (buikmassage). Shiatsu is grotendeels afkomstig van Anma, maar de onderliggende theoretische principes zijn gebaseerd op dezelfde principes als acupunctuur. Hierbij worden principes uit de Chinese Geneeskunde ingezet. De bekende methoden uit de Chinese geneeskunde 'acupunctuur' en 'acupressuur' behandelen specifieke punten (in het Japans: Tsubo's). Het verschil met Shiatsu is dat er geen naalden worden gebruikt en de behandeling wordt gecombineerd met massage en/of stretching van het lichaam.

Voorbeelden van klachten die goed behandeld kunnen worden met Shiatsu:

Depressie
Hoofdpijn
Menstruatieklachten
Paniekstoornissen
RSI (klachten door repetitieve bewegingen)
Slapeloosheid
Spijsverteringsproblemen
Stijve nek, stijve schouders en rugpijn
Stress en spanning
Vermoeidheid