Gua Sha

Bij Gua sha wordt er massageolie aangebracht op het gedeelte van het lichaam dat behandeld gaat worden. Korte bewegingen met lichte druk op de huid worden vervolgens met een Gua sha hulpmiddel uitgevoerd. In vergelijking met vlakkere, gespierde gebieden wordt er zachtere druk uitgeoefend over benige gedeelten zoals de wervelkolom in de nek. De behandeling laat het bloed en de energie weer beter stromen en voert opgehoopte afvalstoffen af. Deze behandelvorm werkt diep door en het advies is dan ook om na de behandeling het rustig aan te doen. Gua sha kan eventueel worden gecombineerd met behandelingen zoals acupunctuur.

Over de achtergrond en betekenis van Gua Sha

Gua sha (wordt uitgesproken als gwasha) betekent kortweg ‘schrapen’ en is een therapievorm uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) waarbij druk wordt uitgeoefend door over de huid te schrapen met een glad hulpmiddel van steen, metaal of hout. Oorspronkelijk kon Gua sha worden uitgevoerd met elk hulpmiddel dat voorhanden was: een lepel, een muntstuk ; zolang het gedeelte waarmee geschraapt werd een glad oppervlak had.

De werking van Gua Sha

De energie (Qi) kan worden geblokkeerd waardoor spieren en gewrichten stijf of pijnlijk aan kunnen voelen. Door de bloedsomloop te verbeteren en afvalstoffen af te voeren, kan de energie beter door het lichaam stromen en nemen de klachten af. Dit is dan ook het doel van Gua sha. Voor de mensen die er niet bekend mee zijn, kan Gua sha er vreemd uitzien of pijnlijk lijken; het doet bij de meeste mensen echter helemaal geen pijn. De kleine bloedvaatjes (capillairen) onder de huid worden goed zichtbaar wanneer er tijdens Gua sha op de huid geschraapt wordt. Dit proces veroorzaakt een rode huid die binnen 2 tot 4 dagen weer verdwijnt. (Mocht u twijfelen, vraag dan gerust tijdens de intake of u kort kennis kan maken met een Gua Sha behandeling).

Voorbeelden van klachten die met Gua Sha goed zijn te behandelen:

Carpaal Tunnel Syndroom
Constipatie
Fibromyalgie
Gewrichtspijn
Herstel na intensief sporten
Hoge bloeddruk
Hoofdpijn
Nek- en schouderklachten
Peesbelasting
RSI-blessures
Rugpijn
Slapeloosheid
Stress
Tenniselleboog