mechanoreceptoren

Het bindweefsel in ons lichaam heeft vier verschillende gevoelszenuwcellen die bekend staan als mechanoreceptoren en die erg goed reageren op massage en strekkingen.

– Golgi-peeslichaampjes: reageren het beste op diepe, langzame druk rond de spier-pees overgangen. De massage is effectiever wanneer de cliënt actief meebeweegt en de spiergroep die wordt aangesproken eerst strekt (extensie) en vervolgens buigt (flexie).
– Ruffini lichaampjes: reageren het beste op massagedruk die lang wordt aangehouden. Gecombineerd met een diepe druk hebben deze receptoren een kalmerend effect op het sympathisch zenuwstelsel.
– Pacini lichaampjes: reageren het beste op snelle veranderingen in druk. Dit leidt niet noodzakelijkerwijs tot enorme veranderingen in de lokale spanning, maar verhoogt wel aanzienlijk de lokale positiezin (proprioceptie).
– Interstitiële receptoren: reageren zeer goed op lichte aanraking en op massagetechnieken die zich op de huid richten.

Het ontvangen van een massage met langzame diepe druk, gecombineerd met meer dynamische massagetechnieken is een erg effectieve manier om meerdere receptoren te stimuleren. In algemene zin hebben deze receptoren een kalmerend effect op het sympathische zenuwstelsel wat uiteindelijk ook blessures en pijnklachten kan verminderen.