Astma
-
Astma is een longziekte waarbij er sprake is van een ontsteking van de luchtwegen. Ruim een half miljoen volwassenen in Nederland heeft astma en het wordt daarnaast gerekend tot de meest voorkomende chronische kinderziekte. Bekende symptomen zijn: kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten en een beklemd gevoel op de borst. Voor mensen met een longziekte zoals astma is ademhalen vaak niet vanzelfsprekend. Hieronder lees je onder meer hoe een aantal aanpassingen in het dagelijks leven en bewuste keuzes op het gebied van voeding kunnen bijdragen aan een vitaler leven met minder astmatische klachten.
Triggers en risico's
Bekende triggers voor astmatische klachten zijn:
• Koude lucht (kan de luchtwegen irriteren en astmasymptomen veroorzaken).
• Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en luchtweginfecties.
• Irriterende stoffen, pesticiden, uitlaatgassen, huidschilfers van dieren en huisstofmijt.Risicofactoren zijn:
• Gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals aspirine, ibuprofen en naproxen.
• Blootstelling aan milieuverontreinigende en irriterende stoffen (bijvoorbeeld huishoudelijke schoonmaakmiddelen).
• Roken en blootstelling aan andermans rook.
• Obesitas (hoe groter de BMI, hoe groter het risico op astma).Astma beheersbaar houden
Ondanks het feit dat astma ongeneeslijk is, kunnen symptomen tot een minimum beperkt worden. Hieronder volgen een aantal do’s en don’ts:Medicijnen. De twee bekendste vormen van medicatie zijn:
1. Luchtwegverwijders (worden gebruikt vóór het sporten of wanneer een aanval ontstaat).
2. Onstekingsremmers (worden gebruikt als de symptomen niet aanwezig zijn met als doel om de longklachten onder controle te houden).Meten is weten. Door bij te houden wanneer symptomen optreden, kan je begrijpen wat de aanvallen veroorzaakt. Met een peakflowmeter kun je achterhalen wanneer de longfunctie verslechtert. De meting wordt een ‘Peak Expiratory Flow’ of ‘PEF’ genoemd.
Triggers vermijden. Als je eenmaal weet waardoor aanvallen worden veroorzaakt, kun je stappen ondernemen om de triggers te vermijden. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt, kun je om je kussens een mijtbestendige kussensloop doen. Als pollen een trigger zijn, wil je misschien niet buiten sporten als de pollenniveaus te hoog zijn (zie pollennieuws.nl).
Shiatsu en/of Acupunctuur. Goede resultaten worden geboekt bij astmatische klachten met Shiatsu en Acupunctuur. Tijdens Shiatsu wordt er vaak direct op de borstkas gemasseerd onder meer in de intercostale ruimtes (tussen de ribben). Er wordt daarbij ook gewerkt met drukpunten die meer ruimte creëren in de borstkas en zorgen voor een diepere, natuurlijkere ademhaling. Eventueel kan er na een aantal behandelingen gekeken worden naar het zuurstofpercentage en de gezondheidstoestand van de longen met behulp van een saturatiemeter. Met Acupunctuur worden er geen naalden gezet in de borstkas maar worden er volgens de Balance Method in de periferie van het lichaam naalden gezet om meer balans te brengen in de longen.
Sporten. Sommige mensen met astma vermijden sport omdat ze bang zijn voor astmatische aanvallen door inspanning. Sport versterkt echter je ademhalingsspieren en vergroot je longcapaciteit. Om het risico op inspanningsastma te minimaliseren kun je op het volgende letten:
• Gebruik luchtwegverwijders voorafgaand aan het sporten.
• Warm jezelf goed op voordat je begint met sporten en geef jezelf daarna de ruimte om rustig weer af te koelen.
• Draag een sjaal of iets soortgelijks over je gezicht als je bij koud weer buiten gaat sporten.Als het lukt om bepaalde veranderingen dagelijks vol te houden dan zijn de resultaten sneller merkbaar. Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken voor je gezondheid, welke veranderingen hieraan bijdragen en wanneer je tijd gaat vrijmaken voor deze veranderingen. Behalve sporten zijn buitenactiviteiten in het algemeen goed evenals de tijd nemen voor ademhalingsoefeningen. Mocht je een bad in huis hebben dan is het nemen van een warm bad en erna kortstondig koud afdouchen ook erg heilzaam als je last hebt van astma.
Voeding
Wat betreft voeding zijn er verschillende mogelijkheden om de longen te ondersteunen: via voedingsmiddelen die toegevoegd worden aan het dagelijks dieet of voeding in de vorm van supplementen. Chlorofyl en vitamine A bieden bescherming aan de longen en zijn bijvoorbeeld aanwezig in pompoen, wortel en groene groentes in het algemeen. Omega-3- en gamma-linoleenzuur (GLA) zijn geschikt om de symptomen van beklemming in de borstkas te verlichten. Een voedingsproduct dat al sinds de 17e eeuw wordt gebruikt voor de behandeling van longaandoeningen is Cordyceps. Deze kan op zichzelf staand worden ingenomen maar is ook verkrijgbaar als onderdeel van het voedingssupplement ‘Cordyceps 9’ van het merk Seven Forests. In dit voedingssupplement zijn er behalve Cordyceps andere natuurlijke ingrediënten toegevoegd die het positieve effect op de longen versterken.
Lees meer berichten:
- Spierkrampen en peesblessures
- 7 onmisbare tools voor een ontspannen onderrug
- Effectieve manieren om onderrugklachten te voorkomen
- 25 Onderrugoefeningen
- Krachtoefeningen Onderrug
- Yoga-oefeningen Onderrug
- Strekoefeningen Onderrug
- Hersteloefeningen Onderrug
- LISS-Oefeningen Onderrug
- Migraine en andere soorten hoofdpijn
- Lage weerstand en infecties
- Keelklachten
- Jeuk
- Insomnia
- Huidklachten
- Gynaecologische klachten
- Fibromyalgie
- Energiegebrek
- Depressie
- Chronische vermoeidheid
- Buikpijn
- Astma
- Ondersteun je spijsvertering
- De Gouverneur-meridiaan
- De Conceptie-meridiaan
- De Maag-meridiaan
- De Dikke Darm-meridiaan
- De Dunne Darm-meridiaan
- De Blaas-meridiaan
- De Galblaas-meridiaan
- De Driewarmer-meridiaan
- De Pericard-meridiaan
- De Lever-meridiaan
- De Nier-meridiaan
- De Hart-meridiaan
- De Milt-meridiaan
- De Long-meridiaan
- De Organen
- De Meridianen
- Qi