Depressie
-
Depressie is een veel voorkomende en ernstige stemmingsstoornis. Het veroorzaakt symptomen die invloed hebben op het gevoel, het denken en op de dagelijkse activiteiten zoals slapen, eten en werken. De diagnose depressie kan alleen gesteld worden als de symptomen minimaal twee weken aanwezig zijn. Bij jongeren en bij moeders die net van een kind zijn bevallen, komt depressie relatief vaak voor. Daarnaast komt het bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Het kan soms lastig zijn om onderscheid te maken tussen rouw en depressie. Er zijn veel van dezelfde kenmerken maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen beiden. Rouw is een natuurlijke reactie op verlies, terwijl depressie een aandoening is. Hieronder lees je over mogelijke symptomen en over aanpassingen in het dagelijks leven die kunnen helpen bij depressie.
Symptomen
• Gebrek aan interesse of plezier in hobby's en activiteiten;
• Verminderde energie en meer vermoeidheid;
• Langzamer gaan praten of bewegen;
• Moeite met concentreren, onthouden en het nemen van beslissingen;
• Een aanhoudende verdrietige, angstige of ‘lege’ stemming;
• Gevoelens van hopeloosheid en/of pessimisme;
• Prikkelbaarheid;
• Gevoelens van schuld, waardeloosheid of hulpeloosheid;
• Moeite met inslapen en/of vroeg in de ochtend wakker worden;
• Veranderingen in eetlust en/of in het gewicht;
• Gedachten over de dood of aan zelfmoord;
• Het ervaren van krampen, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen die geen aantoonbare fysieke oorzaak hebben;Risicofactoren
Het risico op een stemmingsstoornis wordt voornamelijk gevormd door erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Het verlies van een familielid, een scheiding of bijvoorbeeld het vervallen in schulden kunnen behoorlijk ontwrichtende gebeurtenissen zijn. Daarbij komt dat een slaapprobleem een extra gevoeligheid voor depressie kan opleveren. Hieronder volgen andere risico’s:Erfelijkheid. Een voorgeschiedenis van depressie in de familie kan de kans vergroten op het krijgen van depressie.
Verlies. Rouw en verdriet zijn normale reacties op het verlies van iets of iemand. Soms kan het echter grote spanningen met zich mee brengen en ernstige symptomen van depressie veroorzaken.
Conflicten. Problemen met familie of vrienden maar ook innerlijke conflicten kunnen leiden tot depressie.
Misbruik. Fysiek of emotioneel misbruik in het verleden kan depressie veroorzaken.
Levensgebeurtenissen. Dingen die in eerste instantie positief bedoeld zijn zoals verhuizen of afstuderen, kan leiden tot depressie. Andere wijzigingen die het ontwikkelen van depressie in de hand kunnen werken, zijn onder meer:• Een nieuwe baan;
• Een kind krijgen;
• Pensioen;
• Scheiding;
• Verlies van werk;Hulp bij depressie
Contact opnemen bij depressie. Als er twijfel bestaat of er überhaupt sprake is van depressie kan er een depressietest ingevuld worden bij de GGZ groep of via het Trimbos instituut. Het beste is natuurlijk om vervolgens een specialist te raadplegen om erachter te komen of er sprake is van depressie. Als klachten acuut lijken en het nodig is om een hulpverlener te bellen, appen of chatten dan kan dit via mindkorrelatie dat ook verbonden is aan het Trimbosinstituut. Wanneer depressie wel is vastgesteld kan er via de Nederlandse depressievereniging contact gelegd worden met supportgroepen, met lotgenoten via de depressielijn of anoniem bij een digitale ontmoetingsplaats.
Behandeling van meridianen bij depressie. Een behandeling van de meridianen kan goede resultaten geven. Voorafgaand aan de behandeling wordt er eerst een anamnese gedaan om te achterhalen welke meridianen uit balans zijn. Ondanks het feit dat de symptomen van depressie behoorlijk specifiek zijn, kan een onderliggende disbalans in de meridianen behoorlijk uiteenlopen. Deze disbalans wordt alleen duidelijk op basis van een uitgebreide anamnese waarbij er naast de gebruikelijke vragen ook vragen gesteld worden die niet direct gekoppeld worden aan depressie. Door kenmerken in kaart te brengen die meer individueel bepaald zijn, komt er een onderliggend volte-patroon of onderliggend leegte-patroon in beeld dat vervolgens behandeld wordt. Afhankelijk van de anamnese zal de soort behandeling (zoals Shiatsu of Acupunctuur) gekozen worden. Door het onderliggende patroon van depressie te behandelen kunnen klachten die kenmerkend zijn (zoals het gebrek aan interesse in dingen en gevoelens die zwaar op de schouders liggen) verminderen.Voeding
L-tryptofaan. In de afgelopen jaren is het aminozuur L-tryptofaan op grote schaal gebruikt als supplement om depressie te verlichten, de geest te kalmeren en een goede nachtrust te bevorderen. Deze werking komt tot stand dankzij serotonine, een neurotransmitter in de hersenen dat kan toenemen dankzij L-tryptofaan. Via voedsel kan iemand op een veilige manier voldoende L-tryptofaan binnenkrijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat een koolhydraatrijk dieet (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eiwitrijk dieet) de aanwezigheid van L-tryptofaan in de hersenen aanzienlijk vergroot. Mensen die voldoende koolhydraten eten en dit combineren met zoveel mogelijk biologische, natuurlijke ingrediënten neigen eerder naar een kalme gemoedstoestand, een positieve instelling en het ontwikkelen van gezonde slaappatronen.
Voedingssupplementen. Naast bovenstaande voorbeelden kan er een voedingssupplement ingenomen worden bij depressie: Albizzia 9 van Seven Forests. De ingrediënten in dit supplement hebben een rustgevende werking zonder dat ze iemand slaperig of sloom maken; in plaats daarvan kalmeert dit supplement de nervositeit die iemand kan uitputten en depressief kan maken. In veel gevallen van depressie wijst het onderliggende psychische probleem op een aanhoudende agitatie met een verstoring in denkpatronen (bijvoorbeeld dat negatieve gedachtes zich eindeloos herhalen). Een mogelijke oplossing is dan ook om het destructieve denken te verlichten door mentaal kalmer te worden. Veel hedendaagse antidepressiva zijn bedoeld om te verdoven ondanks het gegeven dat iemand met depressie al een gebrek aan energie heeft. Het hoofdingrediënt albizzia (albiziae cortex) is een specifiek middel tegen depressie die de algehele stemming kan verbeteren. Naast albizzia zijn er aan dit supplement 8 andere natuurlijke ingrediënten toegevoegd die de symptomen van depressie kunnen verlichten.
Lees meer berichten:
- Spierkrampen en peesblessures
- 7 onmisbare tools voor een ontspannen onderrug
- Effectieve manieren om onderrugklachten te voorkomen
- 25 Onderrugoefeningen
- Krachtoefeningen Onderrug
- Yoga-oefeningen Onderrug
- Strekoefeningen Onderrug
- Hersteloefeningen Onderrug
- LISS-Oefeningen Onderrug
- Migraine en andere soorten hoofdpijn
- Lage weerstand en infecties
- Keelklachten
- Jeuk
- Insomnia
- Huidklachten
- Gynaecologische klachten
- Fibromyalgie
- Energiegebrek
- Depressie
- Chronische vermoeidheid
- Buikpijn
- Astma
- Ondersteun je spijsvertering
- De Gouverneur-meridiaan
- De Conceptie-meridiaan
- De Maag-meridiaan
- De Dikke Darm-meridiaan
- De Dunne Darm-meridiaan
- De Blaas-meridiaan
- De Galblaas-meridiaan
- De Driewarmer-meridiaan
- De Pericard-meridiaan
- De Lever-meridiaan
- De Nier-meridiaan
- De Hart-meridiaan
- De Milt-meridiaan
- De Long-meridiaan
- De Organen
- De Meridianen
- Qi